Minkähänlainen demokratia Venäjälle muodostuu? Nyt Venäjällä on yksinvalta tai ehkä harvainvalta. Putin on hallitsijana isossa maassa, jolla ei edes historiasta ole kokemusta demokratiasta. Venäjän poliitikot tekee asiat taas niin kuin parhaakseen näkee ja ryssivät kaiken, tuttuun venäläiseen tapaansa. Eilen tuli myös Presidentti Halosen arvio Venäjän vaaleista. Olisi voinut hieman kriittisemmin suhtautua Putinin vaalimenestykseen. Mutta Tarja taitaa olla rähmällään niin kaveruksiin Gerhard Schröderiin kuin Putiniinkin päin.

Ruotsissa taidettiin eilen saada valmiiksi jonkinlainen puolustuspoliittinen selvitys. Meni uutiset eilen vähän nopeasti silmien edestä, mutta jonkinlainen muistijälki taisi jäädä kuitenkin aivojen syövereihin. Ruotsalaista asiantuntijaa haastateltiin ja hän haukkui selonteon roskapaperiksi. Selvitystyön tulos oli, että Ruotsissa ei ole sodan uhkaa lähitulevaisuudessa. Olihan tuo ihan hyvä, että selvitys tehtiin. Ruotsalainen kansankoti, ei turhia murehdi. Hyvä niin. Murehditaan sitten, kun siihen on aihetta. Ruotsissa ei juurikaan keskustella NATOon liittymisestä. Suomessa se on lähes päivittäinen uutisoinnin aihe. Miksi? Näin itsenäisyyspäivän ja Suomen juhlavuoden alla TV ja lehdet suoltaa sotamuistoja. Onko millään maalla näin pitkä kansallinen muisti hävitystä sodasta ja onko se näin merkittävä asia.

Tampereella on edelleen lunta ja pari astetta pakkasta. Taitaa säätiedotuksen mukaan lauhtua taas. Toivottavasti jo satanut lumi ei sula. Tampereella on jo aika kivasti lunta.