Jeps, tänään on itsenäisyyspäivä. Ihan kiva, onhan tänään vapaata työstä ja muustakin. Ensisijaisesti ajattelen itsenäisyyspäivää lomapäivänä. On se kai sen arvoinen, että töistä voi pitää lomaa päivän kunniaksi.

Mitä muuta itsenäisyyspäivä minulle merkitsee? Rehellisesti sanottuna en ole koskaan miettinyt sitä kovin syvällisesti. Kouluikäisenä se merkitsi kokoontumista koulun juhlasaliin ja siniristilippumme veisaamista. Ilkikurisia kun silloin olimme, niin käänsimme laulun sanat siten, että lauloimme siniristilippumme sijasta hakaristilippumme. Siltähän tuo koulumaailma seitsemänkymmentäluvulla vähän vaikutti.

Itsenäisyyspäivän tarkoitus minulle on vähän vaikea määritellä. Lehdistä sai taas tänään lukea niitä latteuksia, joilla ihmiset itsenäisyyspäivän tarkoituksen määrittelivät. Yksi asia mikä minulle tulee mieleen on vapaus, sekä fyysisen ja henkisen liikkumatilan suhteen. No latteus kai tämäkin, eikä taida erota muiden ihmiset omista määritelmistään.

Nykyään varmasti ajatellaan, että itsenäisyys on itsestäänselvyys. Asioiden ei välttämättä tarvitsisi olla niin hyvin kuin Suomessa tällä hetkellä on. Itsestäänselvyys itsenäisyys ei kuitenkaan ole. Kuitenkin kaiken ansion Suomen itsenäisyydestä antaminen sotaveteraaneille on melko yksioikoista. Ehkäpä Neuvostoliitto olisi voinut valloittaa Suomen kokonaan, jos olisi halunnut. Sen sijaan se tyytyi osaan Karjalasta ja Petsamosta. Kuitenkaan ei ole aivan turhaa ollut sodankäyntikään. Jos meitin isosät eivät olisi pannut hanttiin, niin oltaisiin ehkä menetetty Suomi kokonaan Neuvostoliitolle. Siitä kiitos. Mutta eikös jokainen valtio laita hanttiin, jos sinne hyökätään.

No tästä tulee taas tällaista tajunnanvirtaa, jos ei saa paljoakaan irti. Taitaa olla syytä lopettaa. Kuitenkin loppuun voisi sanoa, että ihan kiva Suomessa on asua. Mellä on liikakin yltäkylläisyyttä. Toivottavasti olemme ensi vuonna anteliaampia, niin voitaisiin jakaa jotain omastamme niille, jotka nyt kärsivät maailman epäkohdista ja saisivat apua, turvaa ja hyvin vointia.

Frank Papan viisasta ohjetta noudattaen toivotan suomalaisille.

- Kosketelkaa toisianne -